Checklist: voor goede hosting én support voor je WordPress website

Voor WordPress kan niet elk webhosting pakket het installeren van meerdere plugins aan. Je kunt dan niet alle functionaliteiten gebruiken, moet al snel upgraden naar een duurder pakket en/of je site wordt er traag van. Soms kun je niet zelf een database aanmaken, wat een vereiste is voor een WordPress website. Dan gebruikt je provider waarschijnlijk niet de nieuwste gebruikersomgeving…

 

Dit bericht is bijgewerkt – februari 2018.

Waar moet je op letten?

Let om te beginnen hier op:

  • Gebruik de laatste PHP versie (check hier de laatste versie).
  • Let op de mogelijkheid om 1 of meer databases aan te maken en met de laatste MySQL versie (check hier de laatste versie). WordPress werkt nu eenmaal met minimaal 1 database.
  • Check je pakket op een PHP geheugenlimiet van minimaal 128 MB: Belangrijk als je wat meer of zwaardere plugins gebruikt (een melding als ‘memory exhausted’ duidt daar op). De betere providers bieden 256 MB of nu ook 512 MB als standaard aan voor een pakket van 40 tot 50 euro per jaar. Value for money dus. Informeer daarnaar.
  • Krijg je een melding als ‘memory exhausted?
    Tip1: delete dan één of meer plugins via je FTP-programma om weer even verder te kunnen. Vraag bij je provider hoe je je geheugenlimiet kunt verhogen. Soms kan dat  met een instelling via je htaccess bestand of kunnen zij dat – zonder kosten – voor je doen. En anders raad ik je aan te verhuizen naar een provider die je alles aanbiedt voor 30 tot 50 euro per jaar, zie hierboven.
    Tip2: Installeer de plugin WP-memory-usage om te zien hoeveel memory je precies verbruikt.
  • Upgrade niet te snel als je aan de limiet van je hostingpakket zit, maar kijk even rond. Een verhuizing kan binnen een week geregeld zijn en qua kosten ben je vaak snel veel beter uit. Wat ik al zei: voor 40 tot 50 euro per jaar zit je voor een gemiddelde site al echt wel goed. In het ergste geval betaal je dan zo’n bedrag even dubbel, maar ben je na een verhuizing vaak echt beter uit.
  • Kun je zelf de rechten (leesbaar, schrijfbaar, enzovoorts) voor je mappen instellen via een FTP programma? Het is een ramp en ontzettend 2001 om dat steeds aan je provider te moeten vragen (en ik heb dat helaas voor een klant nog onlangs mogen ervaren). Er zijn overigens meerdere gratis FTP programma’s, zoals Core FTP Lite (mijn favoriet) en FileZilla.
  • De keuze voor Linux of Windows servers moet niet meer uitmaken (Linux is wel iets stabieler voor het updaten van plugins). Kies liever voor een provider die weet hoe de zaken ingeregeld moeten zijn én die je kan ondersteunen bij technische vragen (ook bij het gebruik van htaccess en iirf-bestanden).
  • Pas op met goedkope domeinnaamregistraties. Vaak is de webhosting dan (een stuk) duurder en ben je al met al toch nog duurder uit. Dan is verhuizen naar een andere provider vaak nog goedkoper.
  • Wil je alleen een domeinnaam ‘parkeren’? Let er dan op dat je voor hetzelfde geld de URL kan laten doorverwijzen naar een ander domein. Zo verwijst mariandejong.com door naar piripirimarcom.nl maar daar zou ik ook piripirimarcom.nl/marian-de-jong van kunnen maken.
  • Een SSL certificaat is tegenwoordig al noodzakelijk als je een contactformulier of Google Analytics gebruikt. En dus zeker bij een webshop. Check daarom de kosten hiervoor. Mijn tip: Check Sohosted.com; je betaalt hier slechts 1 euro per maand extra voor het SSL certificaat.
  • Krijg je goede support? Moet je betalen voor telefonisch contact of kun je zelfs helemaal niet bellen? Als je het mij vraagt is niet kunnen bellen een dikke No Go. Voor hetzelfde geld kun je echt betere hosting en support krijgen.
  • Ook een No Go vind ik het als ik zelf geen database kan aanmaken, bewerken en backuppen. Erg ouderwets en -dus- een teken aan de wand.
  • Heeft de provider en de helpdesk echt verstand van WordPress? Een helpdeskmedewerker bij een grotere en goed aangeschreven provider gaf onlangs pas na 10 minuten toe dat hij eigenlijk geen verstand had van WordPress en vooral van een ander programma…

Aanraders

Ik bespaar je graag mijn verdere ervaringen en zoektocht. Voor WordPress breng ik mijn klanten al jaren onder bij Sohosted.com. Zij bieden een prima prijs/kwaliteit verhouding en een uitstekende service. Een andere provider waar klanten van mij goede ervaringen mee hebben, en ik ook voor installatie en updates, is 123-webhost.nl. Stel je meer eisen aan je hosting of zoek je maatwerk, neem dan ook zeker contact op met Managed WP Hosting.

 

Meer goede WordPress providers?

Heb je meer tips? Kun je ook een goede provider voor WordPress aanraden?
Laat ons dan hieronder weten welke en waarom.

En check in elk geval ook de reviews van webhosting providers, bij bijvoorbeeld:
webhostingreviews.nl
webhosters.nl/

3067 keer gelezen

8 antwoorden
  1. Erik de Vries
    Erik de Vries zegt:

    Ik heb prima ervaringen met web-oké https://web-oke.nl
    In de test op https://www.webhosters.nl/webhosting-providers/web-oke/ staan vrijwel alleen maar uitstekende beoordelingen. Daar ben ik destijds op af gegaan.

    Mijn ervaringen met Sohosted zijn helaas wat minder. FTP liep zeer traag en voltooide de upload van de site niet, instellingen van het iirf-bestand werkten niet volgens de instructie, rechten op de server konden niet worden gewijzigd via ftp met chmod. We moesten één dag voor een belangrijke lancering het domein nog verhuizen.
    De helpdesk vond dat het aan ons ftp-programma lag. Ook niet echt sterk.
    De verhuiscodes waren niet beschikbaar op een admin-pagina maar moesten per e-mail worden verzonden. Hier ging ook nog eens een uur overheen.

    Misschien was het domme pech. Maar op dat moment konden we niks anders doen dat zo snel mogelijk dat domein verhuizen, want de meest basale dingen werkten gewoon niet.

    Beantwoorden
  2. Hans
    Hans zegt:

    Dank je wel voor het delen van deze info. Ik ben inderdaad op zoek naar een host met een geheugenlimiet van minimaal 128 MB. (daar loopt elke wordpress site vroeger of later tegenaan) Kun je bevestigen dat Sohosted dat heeft?
    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
  3. Marian
    Marian zegt:

    Hoi Hans, Sohosted levert standaard 256 MB aan geheugenlimiet, ook bij een Small pakket.

    Er is ook een handige plugin om te checken hoeveel memory limit jouw pakket daadwerkelijk biedt en hoeveel je daarvan gebruikt. Zie WP Memory Usage: https://wordpress.org/plugins/wp-memory-usage/. Werkt nog prima met de laatste WordPress versie.

    Voor WordPress is het essentieel dat je voldoende geheugen limiet hebt. Wil je wat meer plugins gebruiken dan alleen de basics, dan kom je al snel uit op 50 tot 70 MB per website. Een webhosting provider die standaard 65 MB geheugen limiet levert zou ik dan ook niet serieus overwegen. 128 MB is vandaag de dag echt het minimum.

    Beantwoorden
  4. Pieter
    Pieter zegt:

    Leuk artikel, maar misschien ook nog even te bekijken voor grotere sites is de datalimiet.

    One.com heb ik goeie ervaring mee voor statische sites, maar WordPress sites die niet cachen of veel de database nodig hebben raad ik er niet aan. Hun databaseservers zijn traag.
    Mijn eigen site zit de laatste 3 jaar bij deziweb. Ooit 1 volledige dag plat gegaan, maar op die 3 jaar valt dat nog mee.
    Als je trouwens wilt weten als je hosting van treffelijke kwaliteit is, er bestaan genoeg monitortools zoals monitor.us, pingdom etc die je daarbij kunnen helpen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *